• Wpisów: 21
  • Średnio co: 98 dni
  • Ostatni wpis: 4 lata temu, 12:27
  • Licznik odwiedzin: 22 696 / 2167 dni
 
rose05
 
Miałam ostatnio okazję przygotować tort urodzinowy dla mojego synka, więc się nim pochwalę - a raczej nimi, bo zrobiłam jeden na próbę, a drugi na imprezę ;)

Nie jestem królem wypieków ale od roku jestem zafascynowana tortami w stylu angielskim, m.in. przez oglądanie *"Słodkiego biznesu" na TLC* ;) choć pierwsze takie cuda zobaczyłam na deviantART.com i nie mogłam się nadziwić :]

Moja pierwsza przygoda z *masą cukrową* w ubiegłym roku nie była zbyt udana - masa była za twarda, kruszyła się, no i nie miałam barwników więc próbowałam barwić masę galaretką - z najciemniejszej fioletowej galaretki udało mi się otrzymać słodki róż - dobrze że synek jeszcze  nie był uprzedzony do kwiatków i kokardki na torcie. Kokarda oczywiście była zastosowana w celu ukrycia dziur ^.^ Nie wyglądało to super ale jak na pierwszy raz chyba nie było fatalnie ;)

ri.pinger.pl/(…)tort2011_1.JPG… ri.pinger.pl/(…)tort2011_2.JPG…
W tym roku zmieniłam podejście do tematu. Zamówiłam wcześniej barwniki w proszku i postanowiłam sama upiec biszkopt i zrobić masę, a nie z gotowców :]

*Biszkopt* upiekłam wg przepisu *Dorotaxx:* www.wielkiezarcie.com/recipe30629.html

Również *masę cukrową* do ozdoby zrobiłam wg jej przepisu: www.wielkiezarcie.com/recipe30981.html

         *Składniki:*
ok. 80 dag cukru pudru
50 g glukozy (w proszku)
4 łyżeczki żelatyny
70 ml zimnej wody
3 łyżeczki margaryny "Planta"
olejek migdałowy (cała buteleczka)

         *Wykonanie:*
*1.* Zalać żelatynę zimną wodą (70 ml), odstawić na ok 5 minut.
*2.* Postawić żelatynę nad parą wodną, mieszać aż się "rozluźni".
*3.* Wsypać glukozę, uważać, żeby papka się nie zagotowała! Jeśli się zagotuje należy zacząć od nowa.
*4.* Dodać Plantę i zdjąć miskę z ognia zanim tłuszcz całkowicie się roztopi.
*5.* Wlać olejek migdałowy.
*6.* Połączyć papkę z cukrem pudrem, wyrabiać aż masa będzie plastyczna. Cukier puder należy dosypywać stopniowo. Jeśli uznasz, że masa ma odpowiednią konsystencję to nie dosypuj więcej.


Masa jest fenomenalna, choć przy pierwszej próbie trochę rzeczy sknociłam to za drugim razem poszło już gładko. Zasadniczy błąd za pierwszym razem to wgniecenie do niebieskiej masy za dużo cukru pudru, więc niebieski był mało plastyczny. No i trzeba najpierw pokryć cały tort jednym wielkim kawałkiem masy, a nie tak jak próbowałam dwoma >.< Brzegi się nie chciały za nic skleić. Do przełożenia tortu użyłam bitej śmietany, a poniżej efekty.
ri.pinger.pl/(…)tort_miki.JPG… ri.pinger.pl/(…)tort_cosiek_1.jpg… ri.pinger.pl/(…)tort_cosiek_2.jpg…
Zapewne torty wyglądałyby ładniej gdybym była bardziej cierpliwa, ale synkowi podobał się i Miki i Cosiek, a to najważniejsze :D

*Polecam wszystkim wypróbować powyższe przepisy i sprawdzić się jako cukiernik* ;)

Nie możesz dodać komentarza.
Tylko zalogowani użytkownicy mogą komentować ten wpis.

  Wyświetlanie: od najstarszego | od najnowszego
  •  
     
    @tica: też próbowałam z piankami żeby uniknąć barwników, ale że mam 2 synków i w sklepie same różowe pianki... więc wróciłam do cukrowej ;)
     
  •  
     
    Ja robiłam tort w kształcie samochodu i dekorowałam masą z pianek marshall mallows. Ta masa też nie jest łatwa do zrobienia, ale jest lepsza niż zwykła cukrowa i co najważniejsze nie musiałam używać barwników. Efekt jest na moim blogu :)
     
  •  
     
    @miniaa89: dzięki :D ale do telewizyjnych jeszcze duuuużo mi brakuje ;)

    @Lady in Twilight: jasne że się uda ;) dobry przepis na masę już masz, tylko zarezerwuj sporo czasu na barwienie masy i na lepienie ozdóbek, bo to jest żmudne, jeśli już masz pomysł na tort :)
     
  •  
     
    wow..piękne, serio,jak na pierwszy raz,nie wiem czy mi by się tak udało,az mam ochotę spróbować :)
     
  •  
     
    genialne :) jak w telewizji :)